Bergvärme

Bergvärme är en process där atmosfären ovanför ett berg värms upp av solen. Den varmare luften stiger sedan uppåt, och när den gör det trycker den undan den kallare luften. Detta kan skapa starka vindar på bergets topp. Det kan också orsaka störningar i de atmosfäriska trycksystemen och påverka vädermönstren i vindriktningen från berget.

Bergvärme – Håller dig varm under vintern

När vinterns kyla närmar sig är det dags att börja fundera på hur du ska hålla ditt hus varmt och mysigt. Uppvärmning kan ofta vara en av de största kostnaderna för ett hem under de kallaste månaderna, men det finns gott om alternativ idag för att se till att du får den värme du behöver utan att tömma din plånbok.

Det finns olika alternativ för att värma upp ett hem och oavsett vilket du väljer såsom, en väggmonterad värmare, en braskamin eller en traditionell eldstad, är det viktigt att undersöka vad som fungerar bäst för dig för att se till att ditt hem bevarar värmen under vintervädret. Att investera i energieffektiva lösningar kan innebära att du inte bara kommer att hålla dig varm i vinter, utan också känna dig nöjd med att göra det på ett miljövänligt sätt.

Fördelar med bergvärme – spara pengar

Med en modern, effektiv värmepump ansluten till en energibrunn, kan du spara mer än halva energikostnaden i jämförelse med t ex olja eller el. Borrning av en energibrunn utförs i princip på samma sätt som anläggning av en dricksvattenbrunn. Tätning mot ytvatten är lika viktig för att inte grundvattnet ska bli förorenat till olägenhet för någon brunn i grannskapet.

Borrning av en energibrunn utförs vanligen med en borr med 110-140 mm:s diameter. Borrhålets djup beräknas efter den energimängd som din värmepump är avsedd för och som krävs för uppvärmning av ditt hus.

Till skillnad mot en dricksvattenbrunn, är energibrunnens vattenkvalitet av sekundär betydelse då grundvattnet inte förbrukas (med undantag för den s.k. förbrukningsbrunnen). Inte heller har tillrinningskapaciteten någon betydelse för energibrunnens funktion. Däremot erfordras ett djup som motsvarar den vattennedsänkta kollektorlängd som krävs för att den skall kunna ta upp en viss energimängd.

I detta sammanhang talar man om brunnens aktiva djup. GEOTEC typgodkända energibrunn består till alla delar av godkänt material som är korrosions- och åldersbeständigt. Arbetet utförs enligt GEOTEC kvalitetskrav som följer SGU och andra myndigheters fastställda normer.

Installera bergvärme

Med flera decenniers erfarenhet är vi specialister inom brunnsborrning och installering av bergvärme. Vi är RISE-certifierade och har utfört brunnsborrning sedan år 1984. Kontakta oss om du vill veta mer om våra tjänster.

Kan vi hjälpa dig?

Start typing and press Enter to search

    Genom att använda detta formulär accepterar du lagring och hantering av dina
    uppgifter på denna webbplats.

    Ring oss!

    0157-10730